УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ЗВЯГЕЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Міністерство освіти
і науки України
 

Сертифікація педагогічних працівників в територіальних громадах області

Дата: 20.01.2022 14:42
Кількість переглядів: 85

Завершився процес пілотування сертифікації педагогічних працівників. Тепер ні в кого не виникає сумнівів, що сертифікація забезпечує підвищення якості надання освітніх послуг через самооцінювання та зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічних працівників. Адже впродовж періоду проходження сертифікації вчитель осмислює досягнуте та формує завдання для подальшого професійного зростання.

З 18 до 31 січня 2021 року тривала реєстрація для проходження сертифікації. Квота області становила 74 учасники, але вчителі Житомирщини проявили високу активність і зареєструвались в кількості 103 особи. Незалежне тестування фахових знань і вмінь учасників сертифікації (І етап) було проведено 27 лютого 2021 року. Подолали цей етап 72 педагоги Житомирщини. ІІ етап сертифікації (самооцінювання власної педагогічної майстерності) відбувся в період з 29 березня по 11 квітня 2021 року. Його подолали практично всі учасники, які пройшли І етап (72 по Житомирській області).

З 20 вересня по 26 листопада 2021 року тривав ІІІ етап сертифікації педагогічних працівників – вивчення практичного досвіду роботи вчителів початкових класів, який проводила Державна служба якості освіти України та її територіальні органи. Процедура вивчення передбачала 4 складові:

  • аналіз самопрезентації;
  • спостереження за навчальними заняттями;
  • анкетування директора/заступника та голови методичного об’єднання;
  • інтерв’ю з учасником сертифікації.

Новий формат вивчення дозволив:

  • оцінити мовно-комунікативну, інформаційно-цифрову, психологічну, емоційно-етичну, організаційну та інші професійні компетентності, визначені Професійним стандартом учителя;
  • поширити в майбутньому процедуру сертифікації на інші категорії педагогічних працівників, зокрема на керівників закладів освіти, вчителів-предметників основної школи;
  • реалізувати обмін досвідом між учасниками сертифікації та освітніми експертами з різних регіонів країни;
  • зробити процедуру сертифікації педагогічних працівників більш відкритою та неупередженою.

 

Всього по Україні 1109 учасників сертифікації взяло участь в ІІІ етапі. Цього року досвід практичної роботи вчителів вивчали експерти з інших областей країни.

Управління Державної служби якості освіти у Житомирській області для проведення оцінювання професійних компетентностей у 2021 році залучило 60 освітніх експертів з числа працівників обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, методистів, тренерів НУШ, вчителів, що успішно пройшли сертифікацію у 2019 та 2020 роках. Всі 60 експертів успішно пройшли навчання і отримали сертифікат, виданий навчально-методичним центром ДСЯО України. З експертами опрацьовано нормативно-правову базу та методику експертного оцінювання учасників сертифікації.

59 освітніх експертів (із 60 підготовлених), що взяли участь у вивченні практичного досвіду роботи вчителів, проявили високий рівень професіоналізму, знання нормативно-правової бази освітньої діяльності, об'єктивність, неупередженість та комунікабельність. Лише одна експертка не змогла взяли участь у  вивченні практичного досвіду роботи учасників сертифікації (через сімейні обставини).

Оцінювання професійних компетентностей проводили експерти з усіх районів області (за новим територіальним поділом). Дві третини освітніх експертів з проведення сертифікації (40 із 60) працюють в закладах освіти одинадцяти територіальних громад Житомирського району.

                                                                                       

Район, громада

Експерти, сертифікація-2021

РАЗОМ (Житомирська область)

59

Житомирський район

39

Брусилівська територіальна громада селищна

3

Глибочицька територіальна громада сільська

1

Городоцька територіальна громада селищна

1

Житомирська територіальна громада міська

27

Коростишівська територіальна громада міська

2

Оліївська територіальна громада сільська

1

Попільнянська територіальна громада селищна

1

Радомишльська територіальна громада міська

1

Романівська територіальна громада селищна

1

Хорошівська територіальна громада селищна

1

Бердичівський район

3

Бердичівська територіальна громада міська

2

Ружинська територіальна громада селищна

1

Коростенський район

13

Коростенська територіальна громада міська

3

Лугинська територіальна громада селищна

1

Малинська територіальна громада міська

6

Овруцька територіальна громада міська

2

Олевська територіальна громада міська

1

Новоград-Волинський район

4

Новоград-Волинська територіальна громада міська

3

Чижівська територіальна громада сільська

1

Варто відзначити також Малинську, Брусилівську, Коростишівську, Бердичівську, Коростенську, Овруцьку та Новоград-Волинську громади, які мають від 2 до 6 власних освітніх експертів з проведення сертифікації.

В результаті управління Державної служби якості освіти у Житомирській області спільно з освітніми експертами провели вивчення досвіду роботи 43 учасників сертифікації з різних регіонів України. Загальна кількість балів, набрана учасниками сертифікації, варіюється від 81 до 140. 24 учасників сертифікації набрали 120 і більше балів і будуть рекомендовані управлінням Державної служби якості освіти у Житомирській області іншим територіальним органам Служби для зарахування до числа експертів в рамках сертифікації у 2022 році.

9 грудня 2021 року рішенням комісії Державної служби якості освіти України визначено пороговий бал за результатами вивчення практичного досвіду роботи вчителів – 94 бали. Це становить 67,14% від максимальної кількості балів (140 балів), які міг набрати учасник сертифікації.

Процедуру сертифікації проходили вчителі початкових класів Житомирської області. Квота становила 74 учасники. Сформували реєстраційні картки – 103. Перший етап сертифікації (незалежне тестування) успішно пройшли 73 учасники, другий етап (самооцінювання власної педагогічної майстерності) – 73. В третьому етапі взяли участь 68 вчителів області (5 відмовились, переважно за сімейними обставинами). Успішно пройшли цей етап (а отже і всю процедуру сертифікації) 61 вчитель нашої області. Не пройшли – 7.

                              

 Варто зазначити, що для територіальних громад і закладів освіти дуже важливо мати ЯДРО вчителів, які «не пливуть за течією», а генерують нові ідеї, випробовують і поліпшують нові методики викладання.

Як видно з таблиці (фото 1), в 2021 році найбільше сертифікованих вчителів отримали Житомирська, Коростишівська, Бердичівська, Коростенська та Новоград-Волинська територіальні громади. Тепер надзвичайно важливо надати цим учителям можливість поширювати нові методики і технології навчання в середовищі своїх колег – педагогічних працівників громади.

В центрі наступної схеми (фото 2) ви бачите діаграму, що відображає кількість сертифікованих вчителів Житомирщини за останні 3 роки і в цілому. Як видно з діаграми, на даний момент в області працює 128 сертифікованих педагогів. Сертифіковані вчителі втілюють освітні реформи в життя, змінюють не тільки підходи, але й всю філософію навчання.                                                                                                                                                                                                                                        За результатами сертифікації педагогічних працівників Житомирщини сформовано пул кандидатів у освітні експерти для проведення ІІІ етапу сертифікації у 2022 році. Перевага надається вчителям, які пройшли сертифікацію і отримали високий загальний бал під час оцінювання їх професійних компетентностей. Як видно з наступної діаграми (фото , переважна більшість учасників Житомирської області (42 із 68) отримала гарний результат 120-140 балів.      

Що ж показав третій рік пілотної сертифікації педагогічних працівників? Проєкт підтвердив інституційну спроможність Державної служби якості освіти України та її територіальних органів, дав освітянам інструментарій для оцінювання компетентностей згідно з вимогами професійних стандартів країни. Для суспільства сертифікація дала ще тисячі вмотивованих вчителів з високим рівнем педагогічної майстерності, які активно впроваджують ідеї Нової Української Школи в життя.

Управління Державної служби якості освіти у Житомирській області постійно підтримує продуктивну комунікацію та співпрацю із органами місцевого самоврядування та керівництвом закладів освіти для забезпечення підтримки вчителів, які проходять сертифікацію, та гарантування їм позитивних наслідків сертифікації. Та нам наразі варто покращити інформування освітянської спільноти про значення сертифікації для забезпечення професійного зростання педагогів, надавати вчителям більше інформації про сертифікацію, успішний досвід роботи педагогічних працівників у післясертифікаційний період.

Коротко про сертифікацію у 2022 році. Сертифікацію зможуть пройти 2500 учителів початкових класів каїни, з них – 93 педагоги Житомирської області. МОН України своїм Наказом № 3 від 04.01.2022 визначило максимальний обсяг заяв, які можуть бути подані від кожної області, залежно від наявної кількості початкових класів у закладах освіти.

Реєстрація вчителів, які виявили бажання пройти сертифікацію у 2022 році, розпочнеться 04 квітня та триватиме по 17 квітня.

Відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників учителі  беруть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах і можуть відмовитися від участі на будь-якому її етапі. Сертифікація складатиметься з трьох етапів:

  • незалежного тестування;
  • самооцінювання власної педагогічної майстерності;
  • вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

Із наказом Міністерства освіти і науки України від 04.01.2022 № 3 "Про деякі питання проведення сертифікації у 2022 році" можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/34EKYe7.

 

 

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень