УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ЗВЯГЕЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Міністерство освіти
і науки України
 

Експертиза психологічного та соціально-педагогічного інструментарію

Дата: 22.02.2021 16:25
Кількість переглядів: 80

 

Діагностичний інструментарій є основою професійної діяльності працівника психологічної служби як, власне, діагностика є єдиним базисом, на якому ґрунтується вся розвивальна та профілактична робота. Від точності результатів діагностики у повній мірі залежить ефективність подальшої роботи практичного психолога та соціального педагога.

З метою забезпечення ефективності діагностичних методик, психокорекційних, соціально-перетворювальних комплексів, що застосовуються працівниками психологічної служби ЗЗСО та ЗДО Новоград-Волинської територіальної громади у своїй професійній діяльності, експертною комісією було проведено експертизу психологічного та соціально-педагогічного інструментаріїв.

На затвердження в січні-лютому 2021 року  було подано26 документів, з них – 14 переліків діагностичного інструментарію та 12 психокорекційних та соціально-перетворювальних комплексів практичних психологів. Всі вони були ретельно переглянуті експертною комісією.

Карантинні обмеження внесли корективи в процедуру засідання експертної комісії: члени комісії мали змогу вивчити подані документи в зручний для себе час одноосібно. Всі рекомендації членів експертної комісії були враховані. Рішення приймалися колегіально.

В підсумку: одинадцять переліків психологічного інструментарію були затверджені на 5 років, тому що були сформовані за принципом відповідності методик:

• віковим особливостям учасників навчального процесу;

• вимогам надійності, валідності, достовірності;

• потребам працівників психологічної служби у дослідженні психічних властивостей особистості, станів, процесів та міжособистісних взаємин; особливостей навчально-виховного процесу;

• вимогам ефективного використання в умовах закладу освіти.

Також враховувалися можливості доступу до психодіагностичних методик, тобто їх наявність у збірниках психодіагностичних методик, затверджених Міністерством освіти і науки України.

         На три роки було затверджено 3 переліки інструментарію працівників психологічної служби.

 Психокорекційні та соціально-перетворювальні комплекси працівників психологічної служби були представлені 7 практичними психологами та соціальними педагогами ЗЗСО та ЗДО міської громади.

Особливої уваги заслуговують роботи Сусловець Оксани Анатоліївни – практичного психолога І категорії ДНЗ № 2: психокорекційний комплекс: «Адаптація дітей раннього та молодшого дошкільного віку до умов дошкільного закладу», корекційно-розвивальні комплекси: «Психологічна адаптація дітей дошкільного віку до навчання в школі», «Розвиток емоційної сфери у дітей старшого дошкільного віку», Возняк Анжели Олександрівни, практичного психолога ІІ категорії ДНЗ № 1: психокорекційні комплекси: «Адаптація дитини до умов закладу дошкільної освіти», «Готовність дітей старшого дошкільного віку до навчання у школі».

За результатами роботи експертної комісії всі практичні психологи та соціальні педагоги отримали відповідні документи для своєї професійної діяльності.

 

Практичний психолог ЦПР ПП

Якубович Ольга

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень